Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz? 1618 1080 Mert Balık

Çocuğunuz Balık Yemiyor Mu?

Çocuklarda bazı zamanlar balıklara karşı korku ve endişe gibi durumlar gözlemlenebiliyor. Bunun birçok sebebi olabilir, ancak balıkla ilk karşılaşma anında planlı bir şekilde hareket ederseniz, çocukla aralarında büyük bir yakınlığın oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Karşılaşma anında çocuğunuzu korkutmamaya dikkat etmelisiniz. Bunun dışında balıktan zarar görmeyeceğini ve ona rahatlıkla dokunabileceğini de anlamasını sağlamalısınız. Bu tanışmayı başarılı bir şekilde gerçekleştirirseniz, aşağıdaki gibi tatlı bir yakınlık bile kurmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Çocuklarına balığı sevdirirken zorlanan annelerin en büyük yardımcılarından biri de balık çorbalarıdır. Hem görsel açıdan hem de tat açısından daha fazla tercih edilen balık çorbasıyla çocukların balıktan mahrum kalmaması sağlanabilir. Ayrıca sıvı olması nedeniyle çorbanın tüketilmesi ve sindirimi daha kolay olabilir.

Balık çorbası yaparken her seferinde farklı balıklar tercih edebilirsiniz. Bu sayede tadında ve sunumda farklılıklar yapabilirsiniz. Değişmeyecek olan tek şey ise hazırlayacağınız çorbanın omega 3 kaynağı olacağıdır. Bu nedenle çorbada yaratıcılığınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun dışında örnek tariflerden de yararlanabilirsiniz.

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirirsiniz?

Ülkemiz balık konusunda oldukça zengin bir ülke. Ancak iş balık tüketimine geldiğinde yeterli seviyede değil.

Çalışma hayatı, günün yorgunluğu, zaman darlığı gibi nedenlerle balık tüketimi ihmal ediliyor ve daha çok hazır yiyeceklere rağbet gösteriliyor. Bu durum doğal olarak çocuklara da yansıyor. Küçük yaşlarda balığı tanımayan çocuklar, günün birinde balık ziyafeti sunulsa da bu ziyafete ortak olmayı reddedebiliyor.

Durumu Tersine Çevirin: Çocuğunuzun balığı sevmiyor olması, hiçbir zaman sevmeyeceği ve her seferinde reddedeceği anlamına gelmiyor. Bu durum biraz çabayla tamamen tersine çevrilebilir nitelikte. Bunun için öncelikle sabırlı olmalı, örnek teşkil etmeli ve küçük oyunlar planlamalısınız.

Faydalarından Bahsedin: Hem çocukların hem de yetişkinlerin hayatlarının her döneminde balığa ihtiyacı olduğu bir gerçek. Balığın zeka ve kas gelişimi başta olmak üzere pek çok konuda faydaları say say bitmiyor. Öncelikle işe bu faydalardan çocuğunuza bahsederek başlayabilirsiniz. Pek tabi ki bu tek başına yeterli olmayacaktır.

Haftada 1-2 Kez Balık Hazırlayın: Unutmamak gerekir ki, özellikle gelişim dönemindeki çocuklar için “dediğimi yap, yaptığımı yapma” öğretisi geçerli bir öğreti değildir. Çocuklar için en önemli öğreti, sizden gördükleridir. Bu nedenle çocuğunuz yemese bile siz kendiniz için haftada en az 1-2 kez balık hazırlayın. Çocuğunuz balığı reddetse bile zamanla ilgisini çekecek, merak etmeye başlayacaktır.

Kesinlikle Zorlamayın: Balık hazırladığınız zamanlarda çocuğunuz için ayrı bir alternatifiniz muhakkak olmalıdır. Çocuğunuzu balık yemesi konusunda kesinlikle zorlamayın. Bu davranış, çocuğunuzun balıktan daha çok uzaklaşmasına ve balığa karşı algılarını tamamen kapatmasına neden olacaktır. Bu nedenle en başta da bahsettiğimiz gibi sabırlı olmaya özen göstermelisiniz.

Kılçıklardan Arındırın: Çocuğunuz balığa özendikten ve denemeye başladıktan sonra kılçıklarına itiraz edecek ve bununla uğraşmak istemeyecektir. Bu nedenle ilk başta kılçıktan kolayca arındırılabilen uskumru ve hamsi gibi balıkları tercih edin. Çıtır çıtır kızartılmış bir hamsi, hem lezzetli olacak hem de kılçık problemi yaratmayacaktır. Siz yine de içinizin rahat olması açısından çocuğunuzla birlikte balığı kılçıklarından arındırın ve bunu eğlenceli bir şekilde çocuğunuza da öğretmeye çalışın.

Balık Alışverişini Birlikte Yapın: Çocuğunuza balığı benimsetmenin yollarından biri de balık alışverişini birlikte yapmak olabilir. Çocuğunuzun balık tezgahlarının önünde vakit geçirmesini ve balık türlerini tanımasını sağlayın. Zaman zaman balıkların isimleriyle ilgili çocuğunuza bilgi verin ve balık alışverişi sürecine çocuğunuzu da dahil edin.

Balığı Birlikte Pişirin: Balığı hazırlama esnasında çocuğunuzu da yanınıza alın ve balıkla haşır neşir olmasını sağlayın. Mutfakta onu da dahil edeceğiniz küçük oyunlar, çocuğunuzun balığın hazırlanma aşamasını öğrenmesini sağlayacak ve lezzeti konusunda merak uyandıracaktır.

Sevdiği Yemeklerle Birlikte Sunun: Çocuğunuzun balığa daha rahat alışması için balığı onun sevdiği başka yemeklerle birlikte sunabilirsiniz. Hazırladığınız tabağın iştah açıcı, süslü ve keyifli görünmesine dikkat edin. Bu davranışınızla çocuğunuza “yemezsen aç kalırsın” mesajı vermemiş ve balığı zorunluluk gibi göstermemiş olursunuz. Bu da zamanla çocuğunuzun balığı daha çok sevmesini ve bir süre sonra kendi isteğiyle yemesini sağlayacaktır.